17 Eylül 2008 Çarşamba

TASARIMLAR

Ortamınıza stil katacak bu saati görmeden geçmeyin. Ayrıca, şu anda özel bir hediye arıyorsanız, işte size fırsat Barcelona “yastık” saatiyle geldi bile.

İsmi, 1929 yılında sergilenen, Mies van Der Rohe imzalı ünlü Barcelona koltuğundan esinlenmiş ve tasarımda orijinal Barcelona koltuğuna sadık kalınmıştır.

Pille çalışan bu saat ile herkesin dikkatini çekeceksiniz. Uçuk kaçık bir tasarımdan ziyade daha klasik bir görünümle tatlı bir stil yaratacaksınız. Boyut: Her bir kenarı 25 cm olan kare saat 1 adet AA pil ile çalışır.

Pasta dilimleyici
Doğum günlerinin, düğünlerin kısacası tüm özel günlerin vazgeçilmezi olan pastaları servis etmek maharet ister. Eşit büyüklükte, düzgün kesilmiş dilimleri düşürmeden ve düzgün olarak tabağa koyabilmek, ip üstünde cambazlık yapmak kadar zor gelir çoğumuza.


Mehmet Kındı ve Ümit Karaca tarafından tasarlanan “pasta dilimleyici” sayesinde, artık işiniz daha kolay. Bu tasarım, pastayı eşit dilimler halinde ve zarar vermeden kesmenizi sağlıyor. Dairesel pastaları kişi sayısına göre 5, 6, 7, 8 ve 9’a bölebilen bu plastik bıçak hayatınızı kolaylaştıracak.

Güveç
Geleneksel Türk mutfağının en lezzetli, yavaş ve uzun sürede pişmesi nedeniyle de en zahmetli yemeklerinden biridir güveç. Barış Polat ve Sinem Kök’ün tasarladığı elektrikle çalışan, bir çeşit modern güveç özelliği taşıyan bu ürün sayesinde güveç lezzetinden taviz vermeden, enerjiden tasarruf sağlamak mümkün hale geliyor.

Güvecin pişirildiği süre içinde (6-8 saat) çıkardığı buhar, ikinci bir yemeğin ısıtılması ya da pişirilmesi için kullanılıyor. Ayrıca bu tasarımla ısı yayılımı sayesinde, ısı güvecin etrafını tamamen sararak fırında pişmiş etkisi de yaratıyor.

Final Cut
Evde film izleme keyfinizi patlamış mısırla tamamlamaya ne dersiniz? Elif Üregün tarafından tasarlanan “Final Cut” adlı tasarımla mısır patlatma keyfine ek olarak, presleyerek kıtır şeklinde ince dilim mısır yeme imkânına da kavuşuyorsunuz.

Presleme özelliği isteğinize bağlı. Şekliyle de sinemayı, filmi çağrıştıran çekim tahtası (clapperboard) görünümündeki mısır patlatma makinesi hem işlevi hem de görselliği ile fark yaratıyor.
Puzzle'lı alarm saati : Sabahları uyanmakta zorlanıyor ya da saatiniz çalmaya başlayınca hemen kapatıp geri tatlı yatağınıza dönüyorsanız puzzle'lı alarmlı saat tam size göre. Bu saat, tepesindeki dört adet puzzle parçasını havaya fırlatarak sizi uyandırıyor ve siz bu puzzle parçalarını doğru yere yerleştirmedikçe alarm sesi kapanmıyor.

Kurabiyeli bardak
Kahve molalarına eşlik eden nefis kurabiyeleri koymak için, bardak üzerinde yer açılmış pratik bir tasarım. Kahve fincanı ve kuki tabağı birarada. Bu ürün özellikle üzeri dolu masalarında bir kurabiyelik yer bulamayanlara...

Hırsızı gözünden tanıyan kapı
Ankara'da bir firma retina ile tanınan kapı üretti. Alman marka kapıya monte edilen cihaz sayesinde ev sahibi gözleri ile kapıya bakarak açabilecek. 50 kişiye kadar tanıma kapasitesine sahip olan kapı bilgisayara bağlı olarak çalışacak. Dünyada 4 yerde bulunan retina ile tanınan kapı, hırsızların korkulu rüyası olacak. Ayrıca retina ile tanınan bu kapı anahtarlarını sık sık unutanlara da çare olacak.

Tostla haberleşmeye hazır mısınız?
Japonların son icadı olan bu makine lezzetli tostlar yapmakla kalmıyor, aynı zamanda tostun üzerine yazı yazmayı da sağlıyor! Japon mühendis Sasha Tseng tarafından geliştirilen "The Toast Messenger" (Tost mesajcısı) ekmekleri belirli noktalarda yakarak istediğiniz harflerin, tostun üzerine yazılmasını sağlıyor.

Makinenin üzerinde bulunan dijital yazı paneline yazılanlar, tostun üzerine yakılmak suretiyle yazdırılıyor. Yetkililer, testlerde büyük başarı gösteren" Tost Mesajların" yakında seri üretime geçeceğini de müjdeliyor...
Hoş kokularla uyandırıyor
Ming Hsu’nun tasarladığı saat modern bir sanat eseri gibi. Gece lambası olarak da kullanılabiliyor. Alarmı kurduğunuz saate yaklaşırken odaya hoş kokular yayıyor ve müzik sesi veriyor.

Son olarak önceden seçtiğiniz rahatlatıcı bir görüntüyü odanızın duvarlarına yansıtarak güzel bir atmosferde uyanmanızı sağlıyor.

Saklambaç oynuyor
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) Gauri Nanda, uyanamama probleminden mustarip olanlar için saklambaç oynayan bir saat tasarladı.

Clocky iki tekerleği olan oyuncak bir arabaya benziyor. Alarm çaldığında saat bulunduğu masadan zıplıyor ve odanın içinde saklanacak bir yer buluyor. Ve siz yataktan çıkıp saati bulana kadar alarm çalmaya devam ediyor.

Halıya basmadan susmuyor
Bir başka çalar saat de Sofie Collin&Gustav Lanberg’in tasarladığı halı saat. Bu saat de sizi ayağa kaldırarak uyandırmayı hedefliyor.

Bir halıya benzer alarmı kapatmak için ayağa kalkmak ve saatin üzerine basmak zorundasınız. Eğer bu alarmı yatağınızdan uzağa yerleştirirseniz, sabahları vaktinde yatağınızdan kalkacağınız kesin.

Uçan alarm
Blowfly’ın tasarımcısı Ena Macana ilhamını uyumaya çalışırken, vızıldayıp sinirlerimizi bozan sineklerden almış. Bu cihaz uyanmanız gereken saatte yerinden fırlıyor ve yatağınızın üstünde helikopter sesiyle dönmeye başlıyor. Alarmını kapatmak için onu havada yakalamak ve yerine takmak zorundasınız.

Çiftlere titreşimli yüzükler
Meng Fendi’nin tasarladığı Ring özellikle farklı saatlerde uyanan çiftler için. Alarmı, parmağınıza sardığınız elastik bant aracılığıyla çalışıyor.

Alarmı iki farklı saate kuruyorsunuz ve parmağınıza size ait bandı sarıyorsunuz. Saat hiç ses çıkarmadan, elinize titreşim göndererek sizi uyandırıyor. Böylece yanınızda uyuyan kişiyi uyandırmadan yataktan kalkabiliyorsunuz.


Hiç yorum yok: